sobota 26. ledna 2013

Znáte špaldové kernotto?

A máme tu další zdravý recept pro milovníky zdravé výživy a bio. Zdravím tímto Šárku z Ma Maison Blanche. Tentokrát jsem si pro Vás připravila zapečené špaldové kernotto s červenou řepou a parmezánem. Velice jednoduché, rychlé a hlavně opravdu dobré! Milovníky párků určitě nenadchnu, ale příznivce zdravého stravování snad ano. Co vlastně to špaldové kernotto je? Špalda je stará odrůda pšenice a řadí se mezi královny ekologického zemedělství. Má výbornou oříškovou chuť. Špaldové kernotto vzniká loupáním a broušením špaldy. Je vhodné do  polévek, karbanátků, k dušení a je vynikající jako příloha. U nás hned po Merlíku čilském velmi oblíbené. A zde je recept:





POTŘEBNÉ PŘÍSADY (pro 4 osoby)

2/3 sáčku špaldového kernotta,
1 cibule,
3 stroužky česneku,
lžíce sezamového oleje,
1 větší červená řepa,
sojová smetana,
strouhaný parmezán,
pórek,
sůl,
pepř.

  
POSTUP PŘÍPRAVY

Uvedené suroviny  doporučuji použít v bio kvalitě, protože jejich chuť je opravdu lepší. Zkuste si někdy koupit takový bio pórek a uvidíte jak opravdu chutná pórek. A teď k přípravě. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme na plátky nakrájený česnek a společně krátce orestujeme
na sezamovém oleji. Přidáme očištěnou a nahrubo  nastrouhanou červenou řepu (syrovou) a společně restujeme maximálně 10 minut. Mezitím si uvaříme dle doporučeného postupu špaldové kernotto. Já vařím více doměkka, kvůli dětem, což je zhruba 50 minut. Až máme kernotto uvařeno, smícháme vše s připravenou směsí, malinko osolíme, opepříme, zalijeme sojovou smetanou a přidáme dle chuti strouhaný parmezán. Pečeme při 180  stupních ve vyhřáté troubě po dobu 20 minut.  Zapečené kernotto zdobíme pórkem, který tomu všemu dodá opravdu báječnou chuť.


foto zdroj

Věřím, že Vám bude jídlo chutnat a těším se na Vaše názory! 
Dobrou chuť a krásný víkend.


Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu.

12 komentářů:

  1. Baru taky Tě zdravím, vypadá to nádherně a ta barva! Výhoda zdravých jídel je taky rychlost, obzvlášť u tohohle, méně je někdy více;-). Dnes jsem udělala v bille bio nákup za dobrý peníz - věci s 50% slevou, kterým už končí datum spotřeby, ale na víkend paráda!
    Pohodový víkend a obrou chuť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, červená řepa to je vždycky barvička, na mě občas až taková jedůvka :-) Rychlost je u mě jednoznačně na prvním místě, ideální oběd je ten, jehož příprava netrvá déle než půl hodiny :-) Nákup se slevou je vždycky fajn! Tak příjemný a zdravý víkend :-)

      Vymazat
  2. Baru,opět trefa do mého gusta.DĚKUJI,už si píšu.Taková jídla miluji, řepu zbožňuji,párky nejím vůbec.Špaldové kernotto neznám,ale jinak jím špaldové pukance do jogurtu a piju špaldovou kávu s cikorkou (skvělá je i studená).Ale musím říct, že obdivuji Tvoje chlapy,že taková zdravá jídla jí(tleskám a fandím).Máte doma skvělé jídelníčky.A co třeba pitný režim?Krásný večer.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ono není podle mě co obdivovat. Když se to dobře připraví, je to fakt dobré. A navíc to není denně. U dětí je to jednoduché, děti učí matka jíst, když se narodí, neznají chuť jídla a to co je naučíme, to budou jíst. Takže kluci zdravě baští bez problémů. Holt ohřát párky je asi jednodušší a rychlejší než udělat zdravou pomazánku třeba ke svačině :-) Ale kdo trochu přemýšlí, musí podle mě koukat na to, co vlastně jí. Špaldovou kávu si taky občas dám, ale přiznám se, že preferuji tu klasickou, kvalitní kávu. Pitný režim je ještě jednoduší. Nepijeme bublinky, já vodu a čaje, teď i zelený ječmen, děti vodu a starší synek někdy sirup nebo čaj, mladší jen vodu nebo ředěnou ovocnou šťávu. PS: párky beru jako obecné pojmenování nezdravého, ale divila by ses, kolik dětí tohle jí už od raného věku! Ještě to neumí mluvit a už to drží v ruce párek s kečupem!

      Vymazat
  3. děkuji za recept, kernotto znám, s těmi surovinami v receptu to bude určitě skvělé, určitě vyzkouším, díky za tip
    Bára j.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, tak potom napiš, jak chutnalo :-)

      Vymazat
    2. tak včera u nás uvařeno a opravdu moc dobré :-) děkuji za recept, určitě uvaříme i po druhé :-)
      bára

      Vymazat
  4. Krásně jsi to napsala.Víš,kolem mě není moc lidí,kteří přemýšlí, co jí a když mám já nějaké zdravé jídlo,tak každý fůůůj,co to máš?Takže vlastně obdivuji každého,kdo se ke zdravému jídlu staví jako ty (a tví chlapi).Zkusila jsem spoustu věcí, ale pořád jsem neměla odvahu na ty mořské potvůrky.Prosím tě,když si v létě nasadíš bylinky,necháváš je na okně nebo venku třeba na balkoně?Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám naprosto důvěrně :-) Bylinky pěstuju na zahradě, ale ve velikých květináčích. Sklízím 3x za sezónu a nějaké mám doma na venkovním parapetu.

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    mohu se zeptat,čí by se dala nahradit sojová smetana?Nemám ji bohužel k dispozici a "klasickou" bych dávala nerada. Děkuji za rady

    OdpovědětVymazat