středa 30. ledna 2013

Morkusovic ptactvo

Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku kam schováš? Aneb ptactvo od Zuzky Morkusové. Bydlí u nás už nějaký ten pátek a řekla bych, že celkem spokojeně. To asi proto, že tu neslídí žádná mlsná kočka! Ptactvo či jinou keramiku Zuzky Morkusové můžete zakoupit zde. 









Ovšem realita stále vypadá takto. Poctivě sypeme ptáčkům celou zimu. Rozumí se, že těm venku :-)



úterý 29. ledna 2013

Pomaloučku, polehoučku

S blížícím se datem 15.2.2013, kdy pro naše tělo  nastává biologické jaro, se pomalu začínám přelaďovat do jarního období, i když je stále zima. A doufám, že ještě chvíli bude, protože zimní dovolená je teprve před námi. Nicméně už i já jsem sklidila oschlé větvičky a nahradila je živými květinami. K těm prvním poslům jara určitě patří hyacint.




S barvami to ani na jaře nepřeháním :-) Bílou a černou dokonale oživí zeleň květin. A jako každý rok na jaře přidám něco malinko hnědé. Tenhle slepičí páreček je již dlouhou dobu stálicí jara. Koupila jsem je několik let nazpět v Bella Rose.  Co asi tak zvědavě vyhlíží? Že by to jaro?





A i když už malinko jarně, tak stále v zajetí zimy. Křehká krása květin ve skle.



Náš obývací kout na přechodu zimy a skoro jara.  Nic moc se nemění a přece tu jemnohmotnou změnu vnímám. Líbí se mi barevné interiéry vkusně oděné do barev, ale ne doma. Jako barevný akcent mi stačí zelená živá květina. Mimochodem zelená je barvou dynamického jara a v pentagramu náleží prvku dřeva. Symbolizuje rozpínající se energii a sílu probouzejícího se jara. Je to přímo expanze energie, kterou lze přirovnat ke klíčímu semínku, ze kterého vyroste strom. Mimochodem až tyto hyacinty vykvetou, budou bílé :-)



Tak nezapomeňte! 15.2.2013 pro nás nastává biologické jaro.
Všem přeji krásný týden.




neděle 27. ledna 2013

Kolekce od Ferdinanda Kramera

Nedávno jsem tu v příspěvku Beams chair zmiňovala designéra Ferdinanda Kramera. Co říkáte na design této jeho reedice? Jedná se o kolekci sedacího nábytku a stohovatelných stolků od německého architekta a designéra funkcionalismu Ferdinanda Kramera. Funkcionalismu se tu nezpaře. Krásné, čisté linie, maximálně nadčasové. Není to líbivé pro všechny, mě to však zaujalo.




Sedačka byla navržena Ferdinandem Kramerem v roce 1926 stejně jako křeslo, které mě zaujalo nejen proto, že bylo vytvořené pro Mies van der Rohe.



 Návrh válendy pochází z roku 1956. Úžasný nadčasový design, nemyslíte?





Stohovatelný stolek je praktická a elegantní záležitost. Hodila by se mi černá i bílá variant, ideálně kombinace obou barevných provedení :-)


Jaký vztah máte vy k těmto jednoduchým liniím? Líbí se vám funkcionalismus?



sobota 26. ledna 2013

Znáte špaldové kernotto?

A máme tu další zdravý recept pro milovníky zdravé výživy a bio. Zdravím tímto Šárku z Ma Maison Blanche. Tentokrát jsem si pro Vás připravila zapečené špaldové kernotto s červenou řepou a parmezánem. Velice jednoduché, rychlé a hlavně opravdu dobré! Milovníky párků určitě nenadchnu, ale příznivce zdravého stravování snad ano. Co vlastně to špaldové kernotto je? Špalda je stará odrůda pšenice a řadí se mezi královny ekologického zemedělství. Má výbornou oříškovou chuť. Špaldové kernotto vzniká loupáním a broušením špaldy. Je vhodné do  polévek, karbanátků, k dušení a je vynikající jako příloha. U nás hned po Merlíku čilském velmi oblíbené. A zde je recept:





POTŘEBNÉ PŘÍSADY (pro 4 osoby)

2/3 sáčku špaldového kernotta,
1 cibule,
3 stroužky česneku,
lžíce sezamového oleje,
1 větší červená řepa,
sojová smetana,
strouhaný parmezán,
pórek,
sůl,
pepř.

  
POSTUP PŘÍPRAVY

Uvedené suroviny  doporučuji použít v bio kvalitě, protože jejich chuť je opravdu lepší. Zkuste si někdy koupit takový bio pórek a uvidíte jak opravdu chutná pórek. A teď k přípravě. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme na plátky nakrájený česnek a společně krátce orestujeme
na sezamovém oleji. Přidáme očištěnou a nahrubo  nastrouhanou červenou řepu (syrovou) a společně restujeme maximálně 10 minut. Mezitím si uvaříme dle doporučeného postupu špaldové kernotto. Já vařím více doměkka, kvůli dětem, což je zhruba 50 minut. Až máme kernotto uvařeno, smícháme vše s připravenou směsí, malinko osolíme, opepříme, zalijeme sojovou smetanou a přidáme dle chuti strouhaný parmezán. Pečeme při 180  stupních ve vyhřáté troubě po dobu 20 minut.  Zapečené kernotto zdobíme pórkem, který tomu všemu dodá opravdu báječnou chuť.


foto zdroj

Věřím, že Vám bude jídlo chutnat a těším se na Vaše názory! 
Dobrou chuť a krásný víkend.


Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu.

Beams chair

Jak se vám líbí tyhle židle inspirované nosníky ( nebo chcete-li "íčky") používanými ve stavebnictví? Navrhla je dvojice tchajwanských designérů Eric and Johnny Design Studio.  Mě se tedy líbí moc. Jednoduché, vzdušné, elegantní a hlavně nadčasové. Věřím, že budou i pohodlné.






Více informací k židlím Beams  najdete zde nebo na stránkách Eric and Johnny Design Studio. Vzhledově mi hodně připomínají německého architekta a designéra Ferdinanda Kramera a jeho reedici sedacího nábytku a stolků. O tom ale více třeba v dalším příspěvku. 


Chtěli byste mít takové židle doma?


středa 23. ledna 2013

For better feeling

Růže je královnou květin. Alespoň se to o ní říká. Tak proč se nepodělit o její krásu? Červená barva vám dodá energii, její vůně nakopne vaše smysly a její krása potěší vaše oko. Škoda, že ji nemůžete cítit jako já tady. Tak alespoň zprostředkovaně předávám její krásu. Někdy je třeba radovat se z maličkostí, nemyslíte?







Krásný den, moje milé čtenářky.


úterý 22. ledna 2013

Kdo maže ten jede

Máte rádi pomazánky? Já velice a proto přináším recept na jednu velmi oblíbenou tofu pomazánku. Naučila mě ji výživová poradkyně Karla Večeřová. UPOZORNĚNÍ: tento příspěvek není vhodný pro odpůrce zdravé výživy :-)  Ovšem zdravá strava prospívá nejen vašemu tělu a duchu, ale taky chuťovým buňkám a především zdraví. Neodsuzujte, prosím, tuto pomazánku dříve, než ji vyzkoušíte, protože si opravdu pochutnáte. Dá se dělat v různých obměnách, základem je tofu ať již uzené nebo klasické. Zeleninu můžete zkombinovat podle vaší chuti. 




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kostka uzeného tofu,
1 větší mrkev,
1 větší kedlubna,
lněné semínko, 
1 kelímek sojanézy,
1 lžíce Tamari nebo Shoyu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tofu najemno nastrouháme, přidáme nastrouhanou mrkev a kedlubnu rovněž najemno, přidáme lněné semínko podle chuti. Já dávám víc, protože krásně křupe a nakonec vše spojíme sojanézou, což je sojová majonéza.  Nakonec přidáme polévkovou lžíci Tamari nebo Shoyu a promícháme. Pomazánka chutná opravdu báječně a nemusíte ji podávat nutně na pečivu. Výborná je i jako náplň paprikového lusku, který rozkrojíte napůl a jednotlivé půlky naplníte. Zeleninu můžete libovolně kombinovat, hodně používám celer, pórek, brokolici. Záleží jen na vás.


Dobrou chuť a dejte šanci tofu :-)

Foto © Barbora Grünwaldová  
Fotografie podléhají autorskému zákonu. 

pondělí 21. ledna 2013

Mini dekorace

Byť jsem opravdu velký minimalista a vyznavač jednoduchosti, čas od času si nějakou "novou" mini dekoraci taky pořídím. A když mám konečně volný den (rozumějme nemám žádné pracovní ani školní povinnosti přes den, pouze ty mateřské), ráda si ho užívám co možná nejvíce. Co si budeme nalhávat, ideální stav je, když děti po obědě spí. No a pokud je venku tak jak dnes i na mě nevlídno, ráda si dělám polední siestu s kávou. Aspoň malou chvíli, protože nám matkám bohužel směna nikdy nekončí :-)





Někdy za novou dekoraci nemusím ani utrácet :-) Tahle "vázička" je sklenice od již vypitého vánočního likéru. A větviček se venku povaluje víc než dost. Konečně jsem taky přidala nový polštář v temně hnědém až skoro černém odstínu do již stávající série mých oblíbených spirál. Polštáře jsou šité na zakázku a látku jsem si vybrala v eshopu Dům látek. Jak vidíte, barvy mi zatím nechybí.


Tak si i vy vychutnejte svoji chvilku :-)



neděle 20. ledna 2013

Still winter

A pár nových minimalistických fotografií jen tak ... Zima je prostě kouzelná. Mějte všichni příjemný začátek nového týdne!







A few new minimalist photos just because.  Winter is really magic. 
Have a nice start of new week!



pátek 18. ledna 2013

Barvy a zase ty barvy!

Tentokrát pro mě téma malinko nezvyklé. Barvy v oblékání...  Zajímalo by mě, jak to máte s barvami vy? A hlavně, do jakých barev se rády oblékáte? Ač mám v interiéru ráda barevnou umírněnost odkazující na bílou, černou, šedou a přírodní tóny, v oblečení na barvy zase tak skoupá nejsem :-) I když někdo by se mnou nemusel souhlasit :-) Většinou nenosím více než tři barvy. Samozřejmě mám ráda elegantní černou, tu oblékám ráda nejen teď v zimě. Stačí ji jemně oživit decentním doplňkem a hned je to o něčem jiném. Temně modrá je mojí další favoritkou, stejně jako béžová a nově  oranžová! Ano, čtete dobře :-) Kombinace oranžové a temně modré mi navíc přijde zajímavá. Nehledě na to, jestli teď momentálně frčí nebo ne. Módním trendům až tak nepodléhám, nosím to, v čem se cítím opravdu dobře a nemusím nutně oblékat poslední výkřiky módy. A do béžové jsem se doslova zamilovala. Možná je to dáno tím, že dříve jako blondýna, jsem si ve všech odstínech béžové přišla umírněně řečeno nevýrazná (chtělo se mi použít jiné slovo). Ale od léta jsem rezavá a mám pocit, že barevná stupnice je ke mě mnohem velkorysejší. Takže skládám dohromady různé odstíny béžové nebo ji kombinuji právě s černou. A protože jsou moje barevné kombinace spíše decentní, ráda přidám nějaký zajímavý šperk nebo kabelku. Jen nečekejte žádnou módní show, na to jsou tu jiné odbornice! 



 A pokud někoho zajímá původ a zdroj nafocených kombinací, pro pořádek uvádím. Na horní fotografii vidíte béžové úpletové šaty z angorské vlny od Victoria´s Secret. Jsou úžasně teplé a heboučké. Doplněné bavlněným šátkem zakoupeným zde. Na druhé fotografii vidíte detail eco náušnic pod názvem LEAVES OR FEATHERS a nechala jsem si je vytvořit na zakázku u PLASTIC IS FANTASTIC. Jedná se o originální eco šperky z recyklovaného plastu. Více z této kolekce můžete najít zde.


 
Moje oblíbená černá. Byť jsem věčná optimistka, tuhle barvu mám prostě ráda. Na obrázku vidíte originální autorský šperk z dílny GENARO (Iveta Strnadová). Hematitový náhrdelník s náramkem, vše navlečeno na černé kůži. Více o GENARO špercích jsem psala tady.  Přiznám se, že to nejsou jediné kousky od Ivety, které mám :-) Ježíšek mi přinesl nádherný náramek s oválnými růženíny a jadeity a už ladíme další šperk, tentokrát prsten. Jen se nemůžu rozhodnout mezi růženínem a onyxem.  Dále vidíte riflovou sukni Armani Jeans a černý svetřík Jackpot s lesklou nitkou.


A je tu již zmiňovaná kombinace oranžové a temně modré. K oranžové jsem se dostala asi díky mojí práci, protože oranžovou máme přímo v logu a tak držím krok a moc ráda ji oblékám :-) Na obrázku je vyfocený oranžový svetřík značky Esprit, džíny Replay a náramek Jesicca od BRYXI. 
Tyto náramky můžete zakoupit v tomto eshopu.



Temně modrou barvu oblékám s oblibou už nějakou dobu. Je to moje šatníková stálice :-) Stejně jako tyhle sovy, které mi na přání vyrobila Pavlína Komínková. Patří mezi moje TOP 10. Myslím, že zajímavě doplňují jednoduché úpletové šaty GANT v temně modré barvě s hnědým koženkovým
páskem stejné značky. Pavlína vyrábí FOAMIES šperky z fimo hmoty a jsou opravdu zajímavé a veselé. Každý se po nich otočí a zeptá se, odkud jsou.




 Oblíbený modrobílý proužek košile GANT zkombinovaný s rezavou koženkovou kabelkou zn. MIRRAGE. Jejich tvorba se mi moc líbí. Kabelky, byť jsou koženkové, jsou opravdu kvalitní a velmi dobře propracované. Výhodou všech těchto barev, které momentálně v šatníku preferuji je, že jsou mezi sebou navzájem kombinovatelné, což mi vyhovuje.


Jsem moc zvědavá na vaše barevné tipy! Podělíte se? Jak to máte s barvami v oblékání Vy?


středa 16. ledna 2013

Dřevo, beton, kov

Dle mého názoru jedna velmi povedená rekonstrukce starého domu. Krásně se tu prolíná moderna s rustikálním stylem a i když se přiznám, že vyznavačkou rustikálního stylu zrovna nejsem, tohle se mi opravdu líbí.




 Působivá kombinace přírodních materiálů, betonu a kovu. Beton v interiéru mi přijde jako zajímavý prvek, obzvláště potom, když je v kombinaci se dřevem, protože potom nepůsobí tak chladně.




 Prostory obývacího pokoje se mi sice líbí, ale nevím, jestli bych tolik barev kolem sebe zvládla. Nicméně zde je vše s citem sladěno, tak proč ne?



 Jednoduchá koupelna se mi rovněž zamlouvá! Čisté linie, žádné "serepatičky" kolem :-)


Velkolepý prostor pro ložnici. Ta je sice decentně barevná, ale nepřeplácaná. Ideální venkovské stavení. Co myslíte? Zdroj a více fotografií najdete zde.


Já se tak těším, až budeme dělat nové bydlení! Přeji všem krásný den a příští příspěvek bude o barvách, ale tentokrát ne v interiérech.



pondělí 14. ledna 2013

I love winter time ....

Mám ráda zimu ... hlavně, když můžu být na horách a lyžovat. Přidávám tedy pár aktuálních zimních fotografií, které jsem pořídila v neděli v Orlických horách. Lyžovačka v takovém počasí byla naprosto luxusní. No řekněte sami, není u nás na horách krásně? 

A jak jste na tom vy? Máte rádi zimu a zimní radovánky nebo jste raději doma v teple?










I love winter ... especially when I can be in the mountains and ski. I'm adding a few current winter photographs that I took on Sunday at the Orlické hory (Eagle Mountain). Skiing in this weather was absolutely luxurious. Well, tell yourself, not in our mountains beautifuly?  


And how about you? Do you love winter and winter fun or you prefer to keep warm at home?